Přejít k hlavnímu obsahu

RECENZE S&V ADAM'S VAPE Shortbread

Adam's Vape pro nás postupně připravuje sérii vánočních Shake & Vape aromat. My se dnes spolu podíváme na první z nich s názvem "Krátký chleba" :) v originálním znění a také na etiketě najdete SHORTBREAD
 

ubrus

Pospi

Jako každá Shake & Vape receptura od Adam's Vape, tak i tato se ukrývá v 60 ml lahvičce, která obsahuje 12 ml aromatu. Celkové množství aromatu je tedy 20 %. Takže s tím počítejte při míchání. Já jsem si Shortbread namíchal na 9 mg/ml a hustotu 50/50.

Oficiální popis:
Máslová sušenka s pudinkovým krémem.

Při prvním potahu jako byste kousli do křehké máslové sušenky. Rozplývá se vám na jazyku, čerstvě vytažená z trouby. Na věrnou chuť jemného těsta jako by po chvilce někdo namazal pudinkový krém. Tóny spolu vytváří příjemně sladkou kombinaci. Ve vůni pak ucítíte i vlašský ořech, který dodá jemnému zákusku zemitost. Ještě teplé chutnají sušenky nejlépe. U nás se po nich vždycky zapráší. Když jsem k nim v příchuti přimíchal krém s kousky ořechů, vznikla malá sladká jednohubka, která mě nepřestává bavit. Věřím, že to budete mít stejně..

K vůni..

Vůně je samozřejmě příjemně sladká a dezertní. Nejvíce je cítit sušenkové těsto, které je ale v tomto podání hodně jemné. Na pozadí je potom cítit lehký krém s oříškem..

K barvě..

Shortbread je nutno nechat trošku poválet v lahvičce. Konkrétně alespoň jeden týden. I po tomto uležení je výsledný liquid stále hodně světlý. Nachytal pouze lehkou světle žlutou barvu..

barva

K chuti..

Pokud jste někdy jedli originální skotskou sušenku s názvem Shortbread, tak jistě víte, že s chutí chleba toho má společného pramálo. Samozřejmě se jedná o sladkou sušenku, která se vyrábí z másla, cukru a pšeničné mouky. K tomuto více v bonusové části. Osobně jsem ani nečekal, že by Shortbread od Adama chutnal přesně tak, jak jeho originální předloha, ale zas tak daleko to chuťově není. Pokud bych měl přiblížit chuť Shortbreadu od Adama, tak v české kotlině bych tu chuť přirovnal spíše ke sladkému cukrářskému piškotu.

Když jsem poprvé ochutnal, tak chuť nebyla nic moc. Respektive málo výrazná.

Byl však velice poznat potenciál, tak jsem nechal Shortbread uležet celý týden, jak zní doporučení.

Po týdnu šla chuť velmi nahoru. Je mnohem výraznější, sladší a objevil se i oříšek. Celkově je chuť nyní velice příjemná, hladká a taková sytá. Samozřejmě vím, že Adam do svých receptů nepoužívá sukralózu. Normálně s tím problém nemám. Naopak.

Ale tentokrát bych řekl, že ždibec "cukru" by nebyla na škodu.

Receptura je sice přirozeně sladká, ale kdyby byla o stupeň sladší, tak bych se nezlobil. Měl jsem docela chuť na něco fakt sladkého :)

Shortbread je příjemně vyvážená receptura, která myslím překvapí svou reálnou chutí sušenky a lehkého vanilkového pudinku s jemným oříškovým podtónem. A ačkoliv vidím pouze jeden nedostatek ve větší sladkosti, tak myslím, že vám bude chutnat

Za mě 8,5 / 10

shortbread

 

Espézetka

Teda pane Pastyřík, vy nás ale zásobujete… Co se týká balení a barvy, to už tu napsal kolega Pospi. V podstatě není co dodat.

Osobně testuji v Dead Rabbit RTA V2 osazeným tri-core fused claptonem. Liquid míchnutý na 70/30 ve prospěch VG a doladěno na 1,5 mg.

Voní to?

Tady si dovolím s Pospim, malinko nesouhlasit. Osobně cítím nejvíc pudinkovou (chcete-li krémovou) složku, řekl bych, že se jedná o vanilkovou příchuť, těsto jako primární chuť pochytit nedokážu a ořechy jen tak zlehka. Ale fakt je, že máme každý ten frňák trochu jinej, což není na škodu.

Chutná to?

Oproti vůni tedy víc cítím onen piškot, nebo sušenku, záleží na úhlu pohledu. Každopádně jde o velmi věrnou příchuť, ne o nějakou „umělotinu“. Custard s ořechem do sebe sušenku hezky balí a dotváří tu komplexnost aromatu. Jsem hodně rád, že Shortbread není přeslazený tak, jako to u dezertů bývá často zvykem. Naopak tady je znát určitá taková přirozená sladkost aromat a díky tomu nemáte pocit, že vám po pár tancích vypadají zuby.

Pospi dal 8,5 / 10 a já nemám důvod nesouhlasit. Těch 85% si Shortbread rozhodnopádně zaslouží. Ta plnost aromatu mě fakt baví.

 

recept

 

BONUS - RECEPT NA ZÁVĚR (45 minut)

První historicky dochováné záznamy zmiňují Shortbread, zkráceně "Shortie" již od 12. století. První tištěný recept je však až z roku 1736. A původem pochází ze Skotska.

Vlastně jde o velmi jednoduchou záležitost, potřebujete 1 díl bílého cukru (krupice), 2 díly másla, 3 až 4 díly hladké pšeničné mouky. Někdy se přidává ještě špetka soli a vanilkový cukr

SUROVINY (20-25ks):

  • 125 g másla (změklé)
  • 0.25 g sůl (lze vynechat)
  • 55 g cukr krupice
  • vanilkový cukr (čím kvalitnější vanilka tím lépe)
  • 180 g hladké mouky
  1. Předehřejte si troubu na 190°C
  2. Promíchejte spolu povolené máslo a cukr až do hladka
  3. Postupně přidejte špetku soli, mouku a opět do hladka zapracujte
  4. (zabalte do folie a nechte 20 minut odležet v lednici)
  5. Utvořte z těsta zhruba 1 cm vysoký plát a vykrojte z něj požadované tvary a ty několikrát propíchněte vidličkou
  6. Na plech dejte pečící papír a cca 15 minut pečte v troubě. Sušenky by měly mít jen lehce zlatavou barvu.

recept final

Zpětně, když se podíváme na recenze od Espézetky a Pospiho, tak se Adamovi povedlo opravdu věrohodně napodobit reálnou chuť máslových sušenek, se špetkou vanilky.